Blue Energy op Afsluitdijk zoekt geld om volwassen te worden 2

Blue Energy op Afsluitdijk zoekt geld om volwassen te worden!

Klik hier voor het krantenartikel

REDstack, het Sneker bedrijf achter de proefinstallatie voor blue energy op de Afsluitdijk, wil graag opschalen naar een demonstratiefabriek en is op zoek naar geld.

Voor de volgende stap zijn enkele miljoenen nodig, aldus directeur Rik Siebers. Hij zegt in gesprek te zijn met de provincie Fryslân, het Waddenfonds en NL-Invest.

NL-Invest is een groene investeringsmaatschappij die met 1,7 miljard aan rijksgeld scale-ups steunt die de transitie naar schone energie mogelijk moeten maken. Twee jaar geleden klopte Siebers er ook aan, maar dat bleek voortijdig. Het fonds moest destijds nog uit de startblokken komen.

Siebers hoopt voorts extra aandeelhouders aan te kunnen trekken. Momenteel is de enige aandeelhouder Pieter Hack, ook directeur-grootaandeelhouder van W&F Technologies en Pure Water Group.

Stapelen

Op de Afsluitdijk, bij Breezanddijk, draait sinds 2014 een testinstallatie die zoet IJsselmeerwater met zout Waddenwater mengt en het spanningsverschil benut om energie te winnen, blue energy. De productie gebeurt met behulp van membranen, filters in buizen, stacks geheten. Het is een CO2-vrij proces. De droom was dat er op de Afsluitdijk ooit een centrale zou verrijzen die het hele Noorden van schone energie zou voorzien.

Dat de technologie werkt, is inmiddels bewezen. Waardering is er ook voor: in 2016 werd het Blue Energy-project door minister Henk Kamp van Economische Zaken uitgeroepen tot Nationaal Icoon.

Siebers: ,,We hebben de afgelopen jaren benut om de technologie te optimaliseren. Zodra we nieuwe stacks klaar hadden, keken we wat we er verder aan konden verbeteren. Daar hebben we ons geld ingestoken. Het is een modulair systeem, dus als je dat eenmaal goed werkend hebt, kun je gewoon gaan stapelen. We willen nu opschalen en aan de markt laten zien dat we techniek beheersen. Dat stelt ons dan tevens in staat onze stacks te benutten voor de productie van zoet water, bijvoorbeeld drinkwater.’’

Nieuwe stackfabriek in Sneek

Nu nog worden de stacks (1 meter in doorsnede, bijna 2 meter lang) met de hand gebouwd. Maar het plan is om dit fabrieksmatig te gaan doen. Dat zou moeten gebeuren in een nieuwe fabriek in Sneek.

Drie jaar geleden leek het er op dat REDstack in Katwijk een demonstratiefabriek voor blue energy zou bouwen. Er was een intentieovereenkomst met vier partijen: de provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeente Katwijk en de gemeente Noordwijk. Maar het geld ervoor, 80 miljoen euro inclusief exploitatiekosten voor 15 jaar, kwam nooit op het kleed en de partijen ontbonden de overeenkomst. Siebers: ,,Nu is op de Afsluitdijk aanzienlijk minder geld nodig”.

Chinezen

Vorig jaar kwam ook de provincie Zeeland in beeld. Het provinciebestuur opperde een ‘democentrale’ bij de Grevelingendam of de Philipsdam. De gesprekken met Zeeland lopen nog, zegt Siebers. ,,Zoals er ook gesprekken lopen over IJmuiden. We kijken samen met Rijkswaterstaat of we daar iets kunnen op de plek van de oude zeesluizen. Dan hebben we het over een vermogen van 20 megawatt.’’

Zo nu en dan kloppen er ook Chinezen aan, aldus de directeur: ,,Maar we willen de techniek niet kwijt. Die moet in Nederlandse handen blijven.’’

Al met heeft het innovatieproject al zo’n 20 miljoen euro gekost. Het project wordt financieel voor een belangrijk deel overeind gehouden door oprichter Pieter Hack.

 

Foto: Directeur Rik Siebers bij de buis die zout Waddenwater naar de proefinstallatie voert. (Archief LC)

Tekst: Irene Overduin, LC