Een energiedijk is een waterkering die waterbeheer en waterveiligheid garandeert en dit bovendien combineert met duurzame energieproductie. Op de scheidslijn van zoet en zout water kan elektriciteit opgewekt worden met behulp van SGP (salinity gradient power). Maar ook uit de stroming van het water kan energie geproduceerd worden. Deze duurzame technieken, bekend als tidal en blue energy, kunnen ook toegepast worden op energiedijken in andere deltagebieden op de wereld.
Het project Energiedijken (Energising Deltas in het Engels) bouwt voort op de internationale status van Nederland als exporteur van technologie en kennis op het gebied van waterveiligheid en waterhuishouding. Innovatieve en duurzame dijken en waterkeringen versterken deze sterke Nederlandse marktpositie. Op verschillende locaties in de provincies Zeeland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland worden energiedijkprojecten ontwikkeld. Maar de technische, ecologische en organisatorische kennis die nodig is voor een succesvolle implementatie behoeft verbetering. Het project Energiedijken wil die kennis versterken, bundelen en verspreiden om bestaande kansen te benutten voor het concreet vermarkten van het concept van energiedijken. Het project loopt van februai 2013 tot juni 2015.
De project partners zijn Tocardo, REDstack en Strukton (definiëren van onderzoeksvragen en beoordeling van resultaten), Erasmus Universiteit Rotterdam, Deltares en ECN (uitvoeren van onderzoek en ontwikkeling gebaseerd op de onderzoeksvragen), Energy Valley (vormgeven van structurele samenwerking tussen belanghebbenden) en Tidal Testing Centre (algehele coördinatie en projectmanagement).
De Afsluitdijk neemt een unieke positie in als waterscheiding tussen zoet en zout. Hier zijn momenteel al twee bedrijven daadwerkelijk bezig met deze duurzame technieken: REDstack die blue energy ontwikkelt in Breezanddijk op het Friese deel en Tocardo die tidal energy oogst aan de Noord-Hollandse kant.