Capmix

Capmix is een nieuwe technologie die het – evenals met RED – mogelijk maakt energie te oogsten uit waterstromen met verschillend zoutgehalte. Het proces is gebaseerd op de de absorptie van ionen in koolstofelektroden. Capmix kreeg gestalte in de vorm van een samenwerkingsproject van vier universitaire instellingen (uit Italië, Spanje, Polen en Nederland) en twee bedrijven (REDstack uit Nederland en Mast Carbon International uit Engeland). Een en ander resulteerde in een door de Europese Unie gesubsidieerd project dat liep gedurende de periode 2010-2014. Capmix wordt gezien als een veelbelovende nieuwe technologie voor het opwekken van energie. Doel van het project was te komen met een werkend prototype en een analyse over de toepasbaarheid van de Capmix-technologie.

Het aandeel van REDstack in dit project betrof vooral de onderdelen design (ontwerp) en early technology validation (technologische verkenningen). REDstack heeft veel ervaring met het ontwerp van RED-stacks was in staat die kennis te benutten voor een optimaal functionerende Capmix-stack. Verder had REDstack de faciliteiten om het proces met natuurlijk water te testen. Dit gebeurde eerst op een locatie in Harlingen en in het laatste stadium bij de installatie op de Afsluitdijk. Onderdeel van die testen waren ook het effect van vervuilende bestanddelen uit het gebruikte oppervlaktewater (IJsselmeer en Waddenzee) en de benodigde voorzuivering.

Ook kwamen van REDstack bijdragen over de mogelijke introductie op grote schaal. Daartoe werden de tien meest veelbelovende locaties in Europa benoemd en werd een analyse gemaakt van economische, sociale en milieukundige aspecten. Voor een groot deel lopen deze zaken parallel met de introductie van de RED-technologie en was de nieuw verworven kennis zowel nuttig voor Capmix als voor RED. De toekomst zal leren of een van beide technieken het voortouw gaat nemen in de toepassing van SGP; mogelijk zoeken beide hun eigen niche op.

www.capmix.eu