0e00a850-fffe-3e32-889c-c431ed222684

Vijf miljoen subsidie voor energiecentrale REDstack op de Afsluitdijk

Het Waddenfonds stelt vijf miljoen beschikbaar voor een nieuwe energiecentrale van het bedrijf REDstack op de Afsluitdijk. De nieuwe energiecentrale is een vervolg op een proef om energie te halen uit het mengen en dan weer scheiden van zoet en zout water. 
De stroom die wordt opgewekt heeft de naam ‘blue energy’. Er staat al een tijd een installatie op de Afsluitdijk bij Breezanddijk. Die wordt nu uitgebreid. Het doel is om zo te laten zien dat het mogelijk is in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied grootschalig energie op te wekken. Dat moet investeerders lokken, zo hoopt directeur Rik Siebers van REDstack. “We willen zo laten zien dat het werkt. Dat je makkelijk op kunt schalen.”
© Omrop Fryslân
REDstack is al jaren bezig met de energie-opwekking. Door de jaren heen hebben ze in de proefopstelling bij Breezanddijk veel tegenslagen gehad. Zo hadden ze veel last van algengroei. Siebers: “‘Zonder problemen’ is altijd een moeilijke opgave. In deze installatie hebben we heel erg veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe we om moeten gaan met algen of met andere organismes uit het IJsselmeer of de Waddenzee.”
Energie genoeg voor een klein dorp
Door vallen en opstaan hebben ze het proces nu onder controle gekregen. Dat betekent dat er kan worden opgeschaald. De nieuwe centrale moet 16,5 kW opbrengen. “Dat is genoeg voor een klein dorp”, zegt Siebers. Dat lijkt niet veel gezien de ambitie die REDstack eerder ook al heeft uitgesproken.
“We hebben het gehad over een centrale van 200 Megawatt. Dat hebben we nog eens goed berekend. De conclusie is dat we hier een systeem van 100 Megawatt kunnen plaatsen. Dat kan de natuur en de ecologie hier goed hebben.”
Dat laatste is in een natuurgebied van groot belang. De ‘afvalstroom’ van de installatie wordt naar de Waddenzee gebracht. Dat gaat om brak water, een mengsel van zoet en zout water. Dat zou goed zijn voor de onderwaternatuur en ook de migratie van vissen. Er wordt onderzoek gedaan om te kijken of dat echt zo is.
“Deze techniek kan ook gebruikt worden bij andere bedrijven aan de Waddenzee die water innemen of teruggeven. De schade daar zou verminderd kunnen worden”, zegt Siebers. 
© Omrop Fryslân
 
Met de subsdie en de concrete uitbreidingsplannen komt de droom van Siebers en oprichter Pieter Hack om hier een goede duurzame en betrouwbare energiebron van te maken steeds dichterbij.
“Ja, we willen van de droom die we naderbij zien komen werkelijkheid maken. We zien het echt dichterbij komen.” Zo ook de grote installatie die de 100 megawatt opwekt op de Afsluitdijk. “Dat kan tussen 2030 en 2035. Dat is afhankelijk van de financiers die we kunnen binnenhalen.”
De stacks en membranen die de energie opwekken worden gemaakt in een fabriek in Sneek. De productie wordt daar de komende tijd uitgebreid. De volledige investering komt uit op ruim 11 miljoen euro.